25 jaar Lara Croft en Tomb Raider


Ter 1996 stond den allereerste PlayStation nog maar televisiekanaal te ie stulp van vele gamers te pruttelen. Mensen waren dan zowel massaal op zoek zoals nieuwe virtuele ervaringen wegens henzelf te te verliezen. Watten dat betreft kwam den release van Tomb Raider mits geroepen. Ondergetekende mocht voordat ie vooraf van den spel smaken via eentje demodisk diegene via eentje PlayStation-tijdschrift gebundeld zat (diegene goede oude tijdstip!).

Den demo bestond uit eentje compleet level uit den spel, City of Vilcabamba, dat allerlei verschillende elementen bevatte watten den uiteindelijke spel zo groots maakte: avontuurlijke, open levels vol met puzzels waarvoor jouw zo nu plusteken dan jouw brein moest toestaan losbreken, vijanden te den vorm van wilde dieren, sfeervolle rietje diegene spaarzaam maar effectief tweedehands worden plusteken natuurlijk den acrobatische Lara Croft zelf, diegene ondanks haar pixelige uitwendig meteen totdat den verbeelding sprak. Ie wasgoed toereikend wegens miljoenen gamers te overtuigen.

Den geboorte van eentje voorbeeldfiguur

Tomb Raider worden vanaf 1994 ontwikkeld plusteken verscheen te 1996 – wegens precies te zijn op 25 oktober op den Sega Saturn, plusteken eentje maandje straks zowel op PlayStation plusteken pc. Ie concept van den spel – plusteken diens heldin – worden geprepareerd om Toby Gard van ie tussentijds opgeheven Core Vormgeving, plusteken den waardigheidstitel worden uiteindelijk uitgegeven om Eidos Interactive. Hoewel 3D-games te 1996 hoewel lang plusteken breedgeschouderd bestonden plusteken steeds meer mainstream werden dankzij den release van den Nintendo 64, stond den techniek relatief waargenomen nog te den kinderschoenen. Tomb Raider wasgoed daarom eentje van den eerste games diegene etaleerde watten er iedereen mogelijk wasgoed te drietal dimensies.

Indien jouw den oorspronkelijke Tomb Raider nu zullen opstarten, zullen jouw logischerwijs noch enig willen wennen aan den verouderde graphics, maar zowel aan den stroeve besturing. Ondanks ie uitwendig van mevrouw Croft, grapten gamers waarna hoewel vaak dat zij zichzelf mits eentje rund liet regeren. Weliswaar wasgoed ie voorkomen van den fictieve Britse archeologe, diegene ten dele op gelukzoeker Indiana Jones onkundige gebaseerd te zijn, toereikend wegens van Lara Croft eentje wereldwijd voorbeeldfiguur te maken. 

Tomb Raider 2

Ginder zorgde noch enig ie succesvolle eerste onderdeel voordat – den spel verkocht 7 miljoen exemplaren plusteken haalde diverse verheerlijken hierbinnen – maar zowel den vele vervolgen. Core Vormgeving werkte mits eentje sneltrein om plusteken ontwikkelde te den viertal volgende jaren evenveel vervolgen. Tomb Raider 2, Tomb Raider 3, The Last Revelation plusteken Tomb Raider Chronicles verbeterden ie concept op vele vlakken plusteken vlogen Lara Croft den gehele virtuele wereld rond wegens allerlei locaties, van tombes totdat exotische steden, te opzoeken.

Daarbij zorgde ie uitwendig van Lara ervoor dat den Tomb Raider-games voordat miljoenen gamende pubers eentje onweerstaanbare aantrekkingskracht bevatten. Ie is noch voordat niets dat gametijdschriften – waaronder diegene van zustersite Power Unlimited – hoewel snel volstonden met geruchten overheen cheats wegens Lara naaktfiguur overheen ie scherm te toestaan hollen, iets dat straks met mods op pc echt mogelijk worden. Core Vormgeving hielp dit zelf natuurlijk zowel welnu te den hand om den riolering van Croft met elk onderdeel steeds fermer te maken.

Tomb Raider

Ie uitwendig van Lara zorde ervoor dat Tomb Raider voordat miljoenen gamende pubers eentje onweerstaanbare aantrekkingskracht bevatten

Den wisselvallige tussenjaren

Den transitie zoals eentje nieuwe mensenleven consoles deed den Tomb Raider-franchise geen was. Core Vormgeving had ie logischerwijs moeilijk met zoveel nieuwe games te zo’n kort tijdsbestek afleveren, plusteken waarna te 2003 The Vishaak of Darkness uitkwam mits ie eerste Tomb Raider-spel op PlayStation 2, wasgoed den kwaliteit waar den reeks mee vitaal wasgoed werd veraf te zoeken. Andere PS2-games leken simpelweg huis te elkander te steken plusteken Core Vormgeving worden om Eidos van den franchise gehaald.

Terwijl groeide ie nalatenschap van Lara Croft enig maar dankzij eentje bijbehorende filmfranchise. Ter 2001 kwam Lara Croft: Tomb Raider uit, waarin Angelina Jolie den rol van Lara vertolkte. Jolie onkundige vervaardigd voordat den rol plusteken te 2003 worden dan zowel eentje voortzetting uitgebracht. Hoewel Tomb Raider plusteken Lara te den afgelopen jaren steeds bekender werden via zowel hardcore mits mainstream gamers, maakten den films dit namen zowel vertrouwd via ie uitgestrekte publiek.

Tomb Raider

Crystal Dynamics nam ie stokje overheen plusteken kwam te 2006 met Tomb Raider: Legend op den proppen. Eentje nieuwe mensenleven consoles zorgde voordat realistischere graphics, ie achtergrondverhaal van Lara worden hier plusteken daarginds watten gewendraken plusteken den focus worden weer gelegd op den avontuurlijke locaties waar den franchise vitaal mee wasgoed werd. Ie klas erna worden Tomb Raider Anniversary, eentje remake van den eerste spel, uitgebracht wegens ie tienjarige jubileum te vieren, plusteken te 2008 vaart Tomb Raider Underworld den nieuwe trilogie overheen. Ie spel volgde gebeurtenissen uit Legend op.

Den moderne Lara Croft

Op watten spin-offs na hoorden wij stap te 2013 weer watten van onze vlam gelukzoeker. Crystal Dynamics plusteken Eidos, tussentijds overgenomen om ie Japanse Square Enix, priv den reeks eentje volledige reboot te geven plusteken den franchise ermee klaar te uitwasemen voordat eentje modern publiek. Ie resultaat wasgoed simpelweg ‘Tomb Raider’. Ironisch toereikend speelde ie spel stoer leentjebuur via den Uncharted-reeks, eentje avonturenserie van Naughty Dog diegene zojuist weer veel inspiratie haalde uit den oude Tomb Raider-games. 

Ondanks dat Tomb Raider daardoor noch den originaliteitsprijs wint, is ie spel eentje dolle achtbaanrit vol filmische momenten plusteken avontuurlijke locaties. Eentje nog jonge plusteken relatief onervaren Lara Croft leert lopend ie spel den vuistslagen van den zweep op eentje mysterieus plusteken uiterst gewelddadig schiereiland. Eentje twee klas straks verscheen ie voortzetting Rise of the Tomb Raider voorbijgaand uitsluitend op Xbox One, hoewel kwam den spel straks zowel zoals PlayStation. Den moderne trilogie worden afgesloten met ie te 2018 verschenen Shadow of the Tomb Raider. Ondanks den volgens Square Enix tegenvallende verkoopcijfers worden den gameplay te ie spel gezegend plusteken wordt ie mits eentje waardig slotstuk van den reeks waargenomen.

Shadow of the Tomb Raider

Verder wasgoed den gamereeks noch ie enige watten eentje reboot kreeg: zowel den filmreeks kreeg eentje tweede waarschijnlijkheid met ie te 2018 uitgekomen Tomb Raider. Erin vervult Alicia Vikander den rol van Lara, plusteken wordt zoogmoeder of meer ie vertelsel uit den te 2013 verschenen spel aangehouden. Eentje voortzetting is hoewel geruime tijdstip aangekondigd, maar daarginds wordt maar weinig overheen gerept.

Den toekomst van Tomb Raider

Maar hoe ziet den toekomst van Lara plusteken Tomb Raider eruit? Dat is hevig lastig wegens te beoordelen. Ie is verhelderend dat den franchise – plusteken Lara mits personage – noch zo te den hedendaagse zeitgeist zit verweven mits te den jaren 90 plusteken 00. Vooral den wisselvallige kwaliteit van den eerste reboottrilogie zorgde voordat eentje langzame maar waarneembare daling van interesse via gamers. Den tweede reboottrilogie heeft den gaten te ie schip ten dele versregel, maar zo vitaal mits rond den millenniumwisseling is Lara noch meer werd.

Tomb Raider Reloaded

Square Enix is welnu bezig met den mobiele actiegame Tomb Raider Reloaded, dat te 2022 uit moeten komen. Zowel komen twee spin-offs – Guardian of Light plusteken Temple of Osiris – volgend klas zoals Switch. Hoewel dat goede games zijn plusteken zowel den kwaliteit van ie mobiele spel welnu ooit zullen kunnen verrassen, is dat noch den vraag voordat den identiteitscrisis waarmee den franchise te kampen heeft. Weliswaar, mits wij te hoewel diegene jaren één ding hebben geleerd, is ie dat Lara Croft eentje absolute comeback-koningin is plusteken dat ie personage – letterlijk plusteken grote – flexibel toereikend is wegens zichzelf weer uit te vinden plusteken zo geschikt te wordt voordat moderne maatstaven. Wanneer den tijdstip voldragen is, kunnen wij ongetwijfeld ontmoeten met eentje nieuwe Lara plusteken met haar weer vele tombes beroven. Wij kunnen te ieder geval noch wachten!


 • assassins creed

  Assassin’s Creed Infinity wordt geen free-to-play-game 29 oktober 2021 09:10


 • Twee Lara Croft-games komen zoals Nintendo Switch 29 oktober 2021 09:10


 • Call of Duty Warzone

  Nieuwe Call of Duty: Warzone-map komt op 2 december uit 29 oktober 2021 08:10


 • Facebook werkt aan nieuwe vr-headset Project Cambria 29 oktober 2021 08:10


 • Grand Theft Auto: San Andreas

  Vr-versie van Grand Theft Wagen: San Andreas komt zoals Oculus Quest 2 29 oktober 2021 08:10Waterbron

Plaats een reactie

ajax-loader